Social rättvisa i den tidiga kyrkan

Ni slavar, underordna er era herrar och visa dem all respekt, inte bara de goda och milda utan även de hårda.” (1 Petr 2:18)

Under den apostoliska tiden förekom många sociala orättvisor. Du hade väldigt rika som förtryckte de fattiga och de hade slav handeln. Många kristna levde som slavar och det är något som ofta återkommer i den apostoliska undervisningen ”Alla som bär slaveriets ok ska anse sina herrar värda all respekt, så att Guds namn och läran inte smädas. ” (1 Tim 6:1).

Paulus och de andra kristna för den delen verkade inte vara engagerade i social rättvise frågor. Visst fördömer Paulus det en gång (1 Tim 1:10) och säger att lagen är till för slavhandlaren. Aldrig finner vi dock någon uppmaning till de troende att försöka förändra samhället i detta. Vi finner inte heller några försök från apostlarnas sida att reformera samhället.

De kristna istället verkade acceptera att så var fallet och lärde sig leva med det. Petrus uppmanar slavarna att underordna sig sina herrar, men inte bara de goda utan även dem som behandlade dem illa. I stället var fokus på människans verkliga väl att försöka övertyga människan att omvända sig till Gud och få del av det eviga livet för i den kommande världen kommer allt att bli återställt.

I dag och genom vissa perioder av kyrkans historia verkar man ha tappat detta fokus och i dag hör man kristna röster som pratar om social rättvisa i olika former. Det har spridits som en löpeld på sistone genom främst Tim Keller och Gospel Coalition men har redan infiltrerat Sydstatsbaptisternas teologiska utbildning och det finns även i Sverige och kommer att bli allt mer vanligt..

Detta är inget annat än ett angrepp i från den onde som försöker få de troende att tappa fokus från det som är det viktigaste att vinna själar till det eviga livet. ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn 20 och lär dem att hålla✱ allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut”. Det är vårt uppdrag.

Många har fallit in i det många av dessa kändisförkunnare. Vi behöver se upp att vi inte blir bedragna och faller in i detta enbart eftersom det är kändis predikanter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s