Bibelns syn på att låna pengar.

Var inte skyldiga någon något – Rom 13:8

Det verkar som en självklar grej i vårt samhälle att man skall skuldsätta sig. Bibeln dock ser skuldsättning som något negativt och något jag tror vi skall undvika.

Först och främst lär bibeln att det är något positivt att vara den som lånar ut pengar. Under gamla testamentets tid var det sett som en välsignelse i från Herren att vara huvudet och inte svansen. Däremot när man lånade ut till sin broder skulle man inte ta någon ränta alls och om han var väldigt fattig och han pantade sin filt till dig skulle du ge tillbaka filten till honom under natten så att han inte skulle frysa. (2 Mos 22:25-27) Var det en främling fick du ta ränta men ingen ocker ränta. (5 Mos 23:21)

Att låna pengar dock talar aldrig bibeln positivt om. Det var enligt lagen ett tecken på olydnad emot Herren. Det beskrivs som att vara svansen och inte huvudet. Nu står vi inte under lagen så bara för att någon har ett lån i dag betyder det inte olydnad emot Herren. Dock skulle jag säga att lån ändå ses som något negativt i skiften. Vi läser ”den som lånar blir långivarens slav. ” (Ords 22:7). Det är ett slaveri att vara skyldig andra människor pengar. Det är att vara en svans och inte ett huvud att ha skulder (5 Mos 28: 12; 43-45) och här läser vi, : ”Var inte skyldiga någon något ”.  Vi inte skall vara skyldiga någon något. Vi skall inte vara skyldiga någon privat person, något kreditföretag eller någon bank eller stat något.

Det är bäst att vara helt fri här så slipper man detta slaveri. I tredje världen lånar folk för att de måste överleva. Deras skörd blir förstörd och de tvingas låna för att få ny skörd. I Sverige är så inte fallet här lånar man inte för att man är tvungen, utan för att man vill ha en resa, en bil, ett hus, en fin utbildning e.t.c. Frågan vi alla bör ställa oss är detta bibliskt? Är det värt att sätta sig själv i slaveri för sådana saker när bibel ser lån som något negativt? Om du har skulder, eller har lånat något, se i alla fall till att betala tillbaka ”Den gudlöse lånar och betalar inte tillbaka” (Ps 37:21)

 

En reaktion på ”Bibelns syn på att låna pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s