Det åttonde budordet- Du skall inte stjäla

Du skall inte stjäla. ” – 2 Mos 20:15

Redan innan lagen gavs sade Jakob att alla getter och lamm som han hade som inte såg ut på ett visst sätt skulle ”räknas som stulna” (1 Mos 30:33). Vi finner alltså Guds lag nedlagd i Jakob flera hundra år innan den gavs till Mose. Det därför att den lades ner i människan redan vid skapelsen.

Att stjäla är att ta något från någon annan och behålla det för sig själv. Men även att undanhåll någon något som tillhör dem är att stjäla, Bibeln ger flertalet exempel på detta. Vi har de som inte betalar ut till arbetarna vad de har rätt till för sitt arbete.Nu ropar den lön ni undanhållit arbetarna som skördat era åkrar, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. (Jak 5:4)

Detta sker när arbetsgivare inte betalar ut till folk vad de skall få men även när vi inte betalar för oss för arbeten som utförs åt oss. T.e.x planka på spårvagnen, Bussen eller Tunnelbanan. Ladda ner torrent filer från internet eller på något annat sätt fuska med att betala arbetaren det han är värd.

Vi stjäl genom att inte ge till Herren det som tillhör honom ” ”Får en människa stjäla från Gud? Ändå stjäl ni från mig. ” (Mal 3:10). Under det gamla förbundet skulle man ge tionde men vi är inte under det förbundet istället handlar om offergåvor för Guds verk i form av mission och att ge till de fattiga. Men det handlar också om att stjäla ära från Herren och inte ge honom äran som Han förtjänar.

Vi stjäl också när vi fuskar med våran arbetstid genom att sitta och slöa på arbetet eller gå hem tidigare utan lov. (Kol 3:22).Vi stjäl även genom att fuska med skatten och inte betala in det som vi skall till staten.(Luk 20:25). Även religiös stöld är vanlig där folk stjäl någon annans undervisningsmaterial och gör det till sin eget. Visst kan man ta vissa delar och inspireras men inte ta rakt av.

Är det så att vi har fler tjuvar ibland oss än vad vi anar? Tjuvar skall inte ärva Guds rike (1 Kor 6:10). Vi som troende skall därför inte syssla med detta utan skall lägga av oss all form av stöld. Därför om du lever som en tjuv så sluta stjäla och börja betala för dig i samhället. Lev så som Kristus lär oss att leva och ta inte något som inte tillhör dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s