Det femte budordet – Hedra din far och din mor

Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren , din Gud, ger dig.  ” – 2 Mos 20:12

Precis som med alla de tio budorden, så fanns även detta nedlagt i människan vid skapelsen. Jakob lydde sina föräldrar redan innan lagen fanns, och han hade den förståelsen att det var det rätta att göra (1 Mos 28:7)

Att hedra sin far och mor innebär att lyda dem och hedra dem i allt, så länge det inte går emot Guds ord. Barn och ungdomar skall lyda dem i allt (Kol 3:20) framför allt genom att lyssna på råd i från sina egna far och mor(Ords 1:8) men det handlar också om att inte vara uppstudsig eller upprorisk emot dem. Absalom var upprorisk mot sin far Kung David och det slutade med att Herren tog hans liv. Det innebär också att man skall hedra dem genom att inte förbanna eller tala illa om sina föräldrar. (3 Mos 20:9). När någon förbannar sina föräldrar så vanhedrar de dem.

Men det innebär också att ta hand om dem när de är gamla och behöver ekonomisk hjälp. På den tiden och även i många länder i dag, hade man ingen pension, så det var barnen som fick ta hand om sina föräldrar när de blev gamla och inte kunde arbeta. Detta gjorde inte fariseerna. De ansåg det viktigare att ge pengarna till ”Gud” i offergåvan än att ta hand om sina föräldrar (Matt 15:1-6). Detta ledde till att Jesus beskyllde dem för att upphäva Guds bud.

Detta syftar dock inte bara till våran jordiske fader, utan även våran himmelske Fader som skall vi hedra och lyda i allt. Vår Fader i himlen har även instiftat överheten och därför stannar det inte heller där, utan det syftar även på ”kungar” de styrande i landet. Kungen och drottningen kallas i Jes 49:23 för fader och moder. Det är därför också som bibeln lär oss att ”hedra vår kejsare” (1 Petr 2:17) och det är därför bibeln talar om för oss att vi skall ”underordna oss våran överhet ” (Rom 13:1-4).

Budet om att hedra sin far och mor är inte enbart för barn och ungdomar utan lika mycket för oss vuxna. Det var inte heller enbart ett budord för Israel utan det gäller för oss idag (Ef 6:1-2). Vill vi leva ett liv i gudsfruktan och i helighet, är det en plikt för oss att hedra vår far och mor och när vi gör det så lever vi i ett liv som behagar Herren på detta område. Låt oss därför med största iver sträva efter att hedra vår far och mor i allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s