Fjärde budordet – helga vilodagen

Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herrens , din Guds, sabbat. ” – 2 Mos 20:8-10.

Gud vilade på den sjunde dagen redan i skapelsen, inte för att Han blev trött utan för att vi skall följa efter honom och för att Herren lade ned det i skapelsen. Redan innan lagen gavs så läser vi i 5 Mos kapitel 16 hur Gud instiftade sabbaten. Sabbaten var sedan något som fanns i hela Israel och är något som funnits genom kyrkans historia men då under namnet Herrens dag.. Vi firar nämligen inte judisk sabbat på samma sätt som dem, där man inte ens fick laga mat.

Guds bud säger inte vilken dag i veckan man skall vila utan den säger ”arbeta sex och den sjunde är Herrens”. För judarna var det på Lördagen, men för de kristna söndagen, dagen då Jesus uppstod. Syftet med vilodagen är att helga den åt Herren. Syftet är alltså att ge en hel dag till Honom i veckan då man fokuserar på honom hela dagen vilket man inte kan göra andra dagar, då man är full av andra vardagssysslor. Det är alltså en försmak av himlen där vi spenderar varje dag med Herren.

I Nya testamentet hände mycket på just vilodagen, just på denna dagen botade Jesus många sjuka. Det var även på Herrens Dag som Johannes fick sin uppenbarelse ”På Herrens dag kom jag i Anden ” (Upp 1:10). Jag tror det är något speciellt att ge en dag av sju till Herren istället för att kasta bort vilodagen på att se på TV eller en fotbollsmatch. Ignatius av Antiokia en kyrkofader som levde samtidigt med Aposteln Johannes sade följande ”Let everyone who loves Christ keep the first day of the week holy, The Lords day” . Den första dagen på den tiden var Söndagen. Jag tror det finns en andlig diciplin i detta med vilodagen och att helga den, som är något gott för vårt andliga liv och inte något lagiskt och tråkigt..

För det är i grunden något gott för oss, och frågan är om man inte gillar att ge en dag av sju till Herren. Kommer man ens då att gilla himlen när vi ger all tid till Herren?.

En missuppfattning som finns är att man inte får göra något på vilodagen. Men det handlar inte om vad man får göra, eller inte, som det var för judarna, utan det handlar om att ta en dag och ge den helt till Herren i bön, ordet och gemenskap med andra, även i att göra gott, men även om det är något nödvändigt man behöver göra, som inte har med ens vardagliga arbete att göra, men i allt skall dagen vara som det står skrivet ”helgad” vilket betyder avskiljd. Alltså avskiljd åt Herren.. En dag av sju skall vi ha som en princip, som troende, att helga, och ge den till Herren.

Dagen för oss är Söndagar för det är då vi samlas i kyrkan och för gemenskap med varandra. Det är också då de flesta är lediga från sina arbeten och det var den dagen Jesus Uppstod och den dagen som den tidiga kyrkan höll helig vilket vi såg Ignatius säga. Den tidiga kyrkan gick emot judisk sabbat, och sade att den inte var bindande för oss, men i stället talade man mycket varmt om Herrens Dag och om att hålla den helig och som en dag av glädje över Jesu uppståndelse.

För de allra flesta är det helt naturligt att vila en dag i veckan minst från sitt arbete och ser det som nödvändigt för återhämtning, men för många är det inte naturligt att använda en sådan dag för Herren.

Låt oss därför hålla högt en dag i veckan som vi helgar för Herren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s