Tredje budordet – Du skall inte missbruka Herren, Guds namn

Du skall inte missbruka Herrens , din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn. ” – 2 Mos 20:7

Redan innan lagen gavs brukade Job i bland stiga upp på morgonen och offra till Gud för sina barn. Varför det ”Ty Job tänkte: ”Kanske har mina barn syndat och i sina hjärtan förbannat Gud.” – Job 1:5. Men hur kunde han tänka att man inte skall missbruka Guds namn?. Lagen fanns ju inte ännu. Jo för lagen gavs redan i skapelsen i människans hjärtan..

Att missbruka Guds namn innebär att använda Guds namn på ett felaktigt sätt. I vår tid t.ex är det vanligt att man använder Guds namn i vardagligt språk som ett uttryck men det är att missbruka hans namn.

Inom många kyrkor är det vanligt att man missbrukar det på ett annat sätt. Vi finner ”De skådar åt dem falska profetsyner och spår åt dem lögnaktiga spådomar. De säger: Så säger Herren, Herren , fastän Herren inte har talat. ” – ( Hes 22:28). Gud kallar detta missbruk av Hans namn för ”lögnaktiga spådomar” När någon alltså säger ”Så säger Herren” men det han säger inte sker är det lögnaktig spådom och missbruk av Herrens namn.

Vi finner även att bekänna Herrens namn men inte leva i enlighet med det liv han vill att vi skall leva är att missbruka Guds namn (Titus 1:16).

Att be till Gud utan att tro på evangeliet gör också att man missbrukar Guds namn (1 Joh 5:10) Men också att håna Guds ord är att missbruka hans namn. Det händer ibland att även folk som kallar sig troende börjar håna ordet och gå emot det (2 Petr 3:4).

Vi skall inte heller skämta om Guds ord eller leka med det. Det finns en berättelse under Eusebius tid då någon började leka med Guds ord som om det vore en sport och omedelbart slog Gud honom med frenesi. (Ords 1:26).

När jag var ung innan jag var född på nytt brukade jag skämta om att när det snöar är det Gud som har mjäll. Det är ett under att Gud inte dödade mig på direkten utan att han lät mig leva. Men det visar på hans tålamod med oss.

Vi skall alltså inte på något sätt missbruka Guds namn och använda det felaktigt på något sätt, inte ens tala om Gud och återge fel saker om Honom som inte stämmer med hur Han är beskriven i skriften. I stället skall vi frukta hans namn och håll det högt och heligt och bäva inför hans namn.

Låt oss frukta hans namn och inte missbruka det på något sett varken i ord eller handling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s