Andra budordet – Inte göra bildstoder som man tillber

Du skall inte göra dig någon bildstod eller någon avbild av det som är uppe i himlen eller nere på jorden eller av det som är i vattnet under jorden. 5 Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. ” – 2 Mos 20:4-5

När Gud sade till Jakob att gå till Betel och tillbe Herren så säger han till sitt husfolk att göra sig av med bildstoderna på främmande gudar. (1 Mos 35:1-4) Hur Kunde Jakob förstå detta när det inte fanns någon lag som sade att det var fel med bildstoder?. Jo för precis som med alla de tio budorden så fanns det nedlagt i skapelsen och i människan en känsla av vad som är rätt och vad som är fel.

Vad detta budord innebär är att inte göra sig någon bildstod av något och tillbe det. Vi finner redan tidigt precis efter Mose mottagit detta budord hur Israels folk gjorde sig en guldkalv och sade ”Detta är din gud, Israel, som har fört dig upp ur Egyptens land.” (2 Mos 32:4) . De avbildade alltså gud som en kalv och dansade runt den och tillbad den vilket upptände Guds vrede emot dem.

Detta innebär att vi inte skall göra bilder på gud, Jesus och den Helige Ande på något sätt varken fysiskt eller i våra tankar. Vi skall inte ha barnbiblar med bilder på Jesus inte heller tavlor eller några bilder på något som föreställer Jesus. Inte heller ha Jesus filmer eller någon bild av Jesus. (5 Mos 4:15-16) Vad man gör är att skapar bilder av egna fantasier av någon man tillber, dessa bilder fastnar i våra tankar och dyker upp i tillbedjan. Gud är Ande och den som tillber Honom skall tillbe i Ande och sanning och inte i bild form.

Vi finner hur prästerna under Hesekiels tid ristade in bilder på kräldjur och fyrfotadjur på väggarna i templet prästerna tände rökelse inför dessa bilder (Hes 8:8-11). Vilket upptände Guds vrede mot Israel och fick honom att döda en tredjedel av landets invånare. Det står inte direkt att de tillbad bilderna men de tände rökelse vilket man gjorde när man tillbad Gud. Templet var en plats av tillbedjan som skulle vara rent vilket det inte nu var.

Vi skall därför inte ha målningar i kyrkan eller kors eller några bilder på något samtidigt som man tillber Herren. De gamla puritanerna gick in i katolska kyrkor och förstörde alla sådana bilder inne i kyrkorna precis som Israels barn i bibeln gick runt och krossade avgudaaltaren.

Det fanns i bibeln folk som vägrade tillbe bildstoder. När Kung Nebukannesar satte upp en staty av sig själv och tvingade folket att tillbe den. Det fanns tre män som vägrade göra detta. De blev kastade i en brinnande ugn men Gud bevarade dem och upphöjde dem, eftersom de följde Guds bud. (Daniel kapitel 3).

Vi skall alltså inte göra oss någon staty av någon eller något som vi bugar inför eller tillber. I Nordkorea tvingas alla att buga inför en staty av deras diktator precis som på Kung Nebukanessars tid. Detta skall vi inte göra. Inte heller skall man böja sig eller be till Mariastatyer, buddhastatyer, ikoner eller något annat som är avbildat, vad det än må vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s