Kärleken har sin glädje i sanningen

Den gläder sig inte 
över orätten 
men gläds med sanningen” – 1 Kor 13:8

Vad Paulus talar om här är kärleken. Paulus ger en lång lista på hurdan den äkta kärleken är och detta är nu det sista han säger om kärleken. Vad Paulus säger är att den glädjer sig inte över orättfärdigheten. Orättfärdighet betyder det som är ont och denna term används i bibeln för att beskriva när något görs som är emot Guds ord och befallningar. Äkta kärlek glädjer sig alltså inte över synden och orättfärdigheten, den glädjer sig inte över när man själv personligen eller någon annan går emot det skrivna ordet. Hur kan den göra det? Gud är ju Kärlek och Gud har givit oss sitt ord för att uppenbara sig själv och ge oss instruktioner. Gud kan inte gå emot sig själv. Därför har kärleken istället sin glädje i sanningen. Sanningen i Guds ord. ”för Herrens ord är rätt (sanning, vissa översättningar)- (Ps 33:4) ” Sanningen är alltså Guds ord och kärleken glädjer sig över Guds sanningar därför är det kärlek att älska Guds ord och hålla sig till den men också att tala ordet in i folks situationer. Det finns alltså inte enligt mig någon skillnad mellan sann kärlek och Guds ord. Det är alltså inte kärlekslöst att glädja sig över sanningen och tala om den för andra. Det är snarare kärlekslöst att glädja sig över orätt och inte i sanningen. Frågan är var har vi vår glädje?. Har vi vår glädje i orättfärdigheten eller i sanningen?. Gläds vi över Guds sanningar eller försöker vi tysta folk som gläds över dess sanningar? Eller har vi vår glädje i orättfärdigheten. Kan du glädjas över avgudadyrkan? Kan du glädjas över mord och stölder och girighet? Kan du glädja dig över allt som är orätt? Eller var är din glädje?. Tyvärr är det ofta så att sanningssägare som inte glädjer sig över orättfärdigheten och säger detta är ofta de som blir kallade de kärlekslösa av fegisar som aldrig själva vågar säga något. Vad vi behöver inse är att sann äkta biblisk kärlek baseras på sanningen och allt som går emot sanningen är något en kärleksfull person inte gläds över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s