Var noga med dig själv och din lära

Var noga med dig själv och din undervisning och håll troget ut med detta. När du gör det, frälser du både dig själv och dem som lyssnar på dig. – 1 Tim 4:16

Paulus hade precis sagt till Timoteus att han skulle fortsätta att undervisa församlingen men när man undervisar så är det inte bara att stå och säga vad som helst eller vara slarvig i det man gör utan Timoteus uppmanas nu till två saker. För det första uppmanas han att Vara nog med sig själv. Detta syftar på hur han lever och att han skall vara ett föredöme för andra troende ”var ett föredöme för de troende i ord och gärning, i kärlek, tro och renhet.”.

Han skulle inte enbart vara en förkunnare som sedan levde ett liv i motsats till det han lärde ut utan han skulle vara noga med sig själv. Så att hans uppträdande i ord var ett gott föredöme och inget han behövde skämmas. Likaså skulle hans tro vara befäst och stark så att det var ett föredöme för anda. Han skulle också vara noga med sig själv så att han vandrade i kärleken och inte i kärlekslöshet. Timoteus livsstil var alltså viktigt och det är något som bibeln lär oss som troende hela tiden, att vi skall vara noggranna med hur vi lever inför andra människor. Det andra var att han skulle vara noga med sin undervisning. Undervisningen skulle vara i enlighet med det som han hade lärt sig och inte avvika. Men att vara noga med undervisningen syftar också på att den måste vara tydlig så att man inte börjar förvirra sina får med massor av tveksamheter utan man skall hålla sig till den sunda läran. Det är nämligen enbart den sunda läran som leder till frälsning och därför skulle han vara noga med vad han undervisade så att han gav rätt lära som leder till frälsning både för honom och för de som lyssnar. I vår tid finns så många strömmar och så många olika läror att det krävs en extra tydlighet. Det krävs att man till och med går emot felaktiga syner med hjälp av skriften så att folk inte trillar in i felaktigheter. Vi behöver alltså vara noga både på oss själva och hur vi lever våra liv men också vad det är vi undervisar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s