Predikans vikt i en församling

Fortsätt att högläsa ur Skriften och att förmana och undervisa tills jag kommer.” – 1 Tim 4:13

Paulus säger dessa ord till Timoteus när han hade lämnat Timoteus ensam kvar med församlingen. Timoteus får i uppdrag av Paulus att predika i den kyrkan, (kyrkorna). Här ser vi predikans sanna natur och hur en predikan skall gå till, men även att det är något som skall finnas i varje församling. Timoteus skulle högläsa ur skriften. Alltså ta ett stycke och läsa högt ur skriften inför de andra i församlingen. Skriften skulle dock inte bara högläsas utan även utläggas. Detta kallas för undervisning. Timoteus skulle alltså förklara det han hade högläst så att folk kunde förstå det hela. Han skulle utgå i från vad han hade läst och undervisa. Han skulle även förmana utifrån skriften. Det kan vara att förmaningarna kom i från vad han hade läst men också använda skriften för att förmana saker som behövde förmanas. Paulus hade redan tidigare i brevet gett en lång lista på saker som Timoteus skulle förmana i församlingarna. De sakerna han skulle förmana om var två saker förkortat. Det var läran. Vad de skulle tro och vad de skulle akta sig för och det var deras leverne så att deras leverne skulle vara i enlighet med Guds vilja och med den sunda läran. Detta kan vi lära oss något av idag i vår tid, då detta blir mindre och mindre populärt inom våra kyrkor idag. Vi skall inte sluta upp med att högläsa ur skriften och att förmana och undervisa utan Paulus säger till Timoteus ” Fortsätt att”. Detta är alltså en enormt viktig aspekt inom Guds församlingar för att fåren skall kunna växa. Det är inget vi får försumma och det händer ofta att det försvinner inom sammanhang där man mera satsar på ”de troendes gemenskap” eller där man hellre vill ”följa andens ledning”. Visst vi behöver gemenskapen också men vi får inte försumma dessa tre uppdrag inom våra församlingar. Predikan behövs regelbundet för att en gemenskap skall vara sund men det behövs också rätt innehåll som undervisar och förmanar och är baserat på bibeltexten. Låt fortsätta med detta och inte överge det..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s