Ingen ska söka sitt eget bästa, utan den andres.

”Ingen ska söka sitt eget bästa, utan den andres. ” 1 Kor 10:24

När Paulus sade detta talar han i ett sammanhang av mat och dryck men det gäller givetvis allt i livet som oss som kristna. Paulus ger dock ett exempel på vad det innebär att söka de andras bästa och inte sitt eget bästa. när han säger i vers 27 ”Om någon av dem som inte tror bjuder hem er och ni vill gå, ät då allt som sätts fram åt er utan att ställa frågor för samvetets skull. ”. Tänk dig själv att du blir hembjuden till något och de serverar något du absolut har bestämt dig för att detta äter eller dricker inte jag. Vi föreställer oss att det serveras griskött med öl att dricka. Ditt samvete kanske säger ”Jag äter inte griskött eller dricker inte öl”. Men Paulus hela argumentation är att vi skall inte söka vårt eget bästa utan den andres bästa och av denna orsaken skall vi äta allt som ställs fram åt oss om vi besöker dem som inte delar din tro. De har spenderat tid på att laga mat och handla och duka och allt möjligt. Sedan kommer du och säger ”Tyvärr jag äter inte gris”. Då söker inte du deras bästa utan du söker ditt eget bästa. Detta är fel enligt Paulus och han säger vidare ”utan att för samvetets skull ställa några frågor”. Så även om maten eller drycken du får serverad går emot ditt egna samvete så skall du ändå äta och dricka det med tanke på den andres bästa och inte på ditt eget bästa. Därför skall vi som kristna lära oss att äta all typ av mat. Vad vi äter hemma är en sak men vi behöver lära oss att äta det som ställs fram på tallriken åt oss när vi besöker icke troende. När vi besöker andra skall vi söka den andres bästa och inte vårt eget. Paulus hela argumentation avslutas med orden ”Väck inte anstöt vare sig hos judar eller greker eller i Guds församling. Själv försöker jag i allt foga mig efter alla och söker inte mitt eget bästa utan de mångas, för att de ska bli frälsta. ” (1 Kor 10:32-33). Själva poängen med att kunna äta och dricka vad som helst är att inte stöta sig med någon utan se till deras eget bästa. Därför mina troende syskon. Se inte till ert eget bästa utan till andras bästa när det gäller frågan om mat och dryck. Var inte till en börda för någon utan om du är hembjuden till någon och de serverar något du inte normalt sätt äter eller ger dig något att dricka du normalt sätt inte dricker så ät och drick det med hänsyn till dem som bjudit hem dig så att du inte stöter dig med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s