Vänd andra kinden till

Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.” – (Matt 5:39)

Att vända andra kinden sade Jesus. Men vad betyder det egentligen? Vad det inte betyder är att en stat skall vända andra kinden till eftersom Paulus själv säger att ”överheten är en Guds hämnare”. En stat kan därför inte vända andra kinden till utan måste agera mot brottslingar och folk som vill skada ens egna invånare. Det är därför vi har ett rättsystem med domare och poliser. Det är också därför det finns en militär som skall skydda invånarna. Det hade blivit total anarki och katastrof i en nation om staten hade börjat vända andra kinden till.

Vad det heller inte betyder är att du skall låta folk bara stå och slå dig utan att du gör någonting. När Davids liv var i fara både när Saul var efter honom och Absalom så flydde han undan faran. När apostalarnas och Paulus liv var i fara så flydde man bort från faran. När folket i Jerusalem  var i fara så flydde Filippus och många andra bort i från staden. Om ens man eller fru står och bankar sönder än där hemma så måste man fly faran och inte bara stå och ta emot slag. Det är inte vad Jesus syftar på här. Istället vad han menar är att vi som medlemmar i Guds rike inte skall hämnas. Vi skall inte ta saken i egna händer. Några exempel. Någon förolämpar dig eller hånar dig då skall du inte håna tillbaka ” Löna inte ont med ont eller hån med hån. ” (1 Petr 3:9). Din granne spelar musik klockan 03:00 på morgonen så att du inte kan sova. Då skall du inte göra samma sak mot honom (Rom 12:19). Eller om någon börjar slå på dig så slå inte tillbaka utan bara fly situationen. Människan i sin syndfulla natur vill hämnas de som gör dig illa. Men Jesu väg och korsets väg är att inte hämnas på de som gör ont emot dig utan istället löna ont med att göra gott. Istället skall vi därför utlämna allt i Guds händer så att Gud kan hämnas på de som gör oss illa. Det är vad som menas med att vända andra kinden till. Därför låt oss vända andra kinden mot de som gör det onda emot oss och inte läna det onda med att göra ont tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s