Guds suveränitet över människans vilja

”Men Sichon, kungen i Hesbon, var inte villig att låta oss gå igenom sitt land, ty Herren , din Gud, hade förhärdat hans ande och gjort hans hjärta hårt för att ge honom i din hand, så som det är i dag.” (5 Mos 2:30)

Om vi studerar våra biblar finner vi att människan har en vilja. Denna vilja är dock inte fri från Guds vilja om vår vilja hade varit helt fri så hade Gud inte kunnat ingripa i denna världen och inte kunnat förändra något. Om människans vilja hade varit helt fri så hade Gud inte haft kvar någon kontroll på jorden och inte längre varit Gud. Men Guds vilja står över människans vilja och Gud kan göra med människans vilja som han vill. Kungen i Sichon stod inför en situation när Josua(?) Ville passera Sichons land. Men sichon var inte villig till detta. Varför var han inte det? Vem styrde hans vilja så att han inte var villig? Jo, vi läser vidare ” ty Herren , din Gud, hade förhärdat hans ande och gjort hans hjärta hårt för att ge honom i din hand, så som det är i dag”. Herren hade förhärdat honom för ett enda syfte att Sichon skulle dra upp mot Josua och bli förintad. Det var ett verk av Herren där Herren styrde Sichons vilja för sina syften. Sichons vilja var alltså inte fri från Herrens vilja utan Gud använde Sichons vilja och tankar och handlingar för att utföra sin vilja och sina syften. En del påstår att människans vilja är helt fri, men det är inte sant för hela skriften vittnar emot det. Hela skriften är full av exempel där Herren är Gud och styr folkets vilja som Han vill.
När vi därför ser hur Herren är i full kontroll över människans vilja. Borde vi då inte bli extra uppmuntrade till att be för omöjliga situationer? Vi vet att Herren kan förändra folks vilja precis som han gjorde med Paulus vilja när Gud frälste honom. Borde vi då inte fortsätta att vara ivriga i bönen? Borde det inte få oss att inse vår egen litenhet och Guds storhet? Borde vi inte frukta Herren när vi ser hur han handlade med Sichon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s