Låntagaren blir långivarens slav

låntagaren blir långivarens slav ” – Ords 22:7

Vi uppmanas av samhället att ständigt ta lån för saker och ting men i bibeln är det något negativt att ta lån. Redan när lagen gavs var en av förbannelserna skrivna i 5 Mos 28:44 att behöva låna pengar. När man lånade pengar blev man svansen och inte huvudet. Det är precis vad denna versen lär oss. Man blir en slav under den man lånat pengar av. Nu står vi inte under lagen så bara för att något har tagit lån betyder de inte att man lever under förbannelse, men principen finns med i bibeln och lån beskrivs som något negativt. Du blev en slav under långivaren. I dag är det är ett modernt slaveri. Bibeln lär oss att om vi har mat och kläder så skall vi vara nöjda med det, men vi lever under en enorm konsumtionshysteri där folk vill ha, ha och ha vilket gör att de tar lån till att köpa en bil, lån till att köpa en bostad, lån till det ena efter det andra. Vi har glömt bort den kristna förnöjsamheten att vara nöjda med mat på bordet och kläder på kroppen och istället har många blivit låntagare och lever nu i slaveri till långivaren. Det kristna evangeliet lär ut frihet från slaveriet. Då syftar det på syndens slaveri men om vi är fria från syndens slaveri varför då gå in i ett nytt slaveri ?I dag tar kyrkor lån för att bygga sina lokaler, men vad är det för fel på att hyra en lokal eller samlas i hemmen? Andra tar lån för att köpa ett hus, men vad är det för fel på att bo i en lägenhet? ”Ja men det blir billigare i längden”. Ja kanske det men du blir en slav på köpet och äger inget föräns allt är betalt ändå, dessutom måste alla barn ha varsit rum? Vad är det för fel på som man gör i alla andra länder där man bor trångt? Måste man ha 20m2 per person? Problemet är helt enkelt att man har övergivit förnöjsamheten och är inte nöjd med vad man har. Vi uppmanas av Paulus att till och med hålla oss borta från detta sinnelag som inte har med gudsfruktan att göra : ”Ja, gudsfruktan i förening med ett förnöjt sinne är verkligen en stor vinning. Vi har ju inte fört något med oss in i världen, inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda med det. Men de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång. Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har somliga kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande. Men du gudsman, håll dig borta från sådant!” (1 Tim 6:6-11).

Det är begären efter mer än mat och kläder som gör att somliga kommer bort i från tron och vållar sig själva massor av lidande. Det var ju världsliga begär och rikedomar som Jesus varnade för i liknelsen om de fyra jordmånarna och att det skulle kväva ordet i ens liv ” men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt. ” (Mark 4:19). Därför mina vänner se upp för girigheten och lev i förnöjsamheten. Gå inte in under långivarens slaveri på grund av dina begär efter att ha mer pengar över. I stället ha din blick fäst på Jesus och den sanna glädjen i honom så blir du nöjd i livet och kan övervinna dessa frestelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s