Oanständigt tal på våra läppar

”Låt inget oanständigt tal komma över era läppar” – Ef 4:29

Jakob säger i sitt brev till de heliga att tungan är som en eld och att vi alla felar i vårt tal. Eftersom det är som en eld så är det viktigt att vi inte låter oanständigt tal komma över våra läppar. Tungan eller det som kommer ur den är en reflektion på vad som finns i en människas hjärta (Matt 12:34). Bara genom att lyssna på sitt eget tal så kan man se vad som finns i ens hjärta. Jesus sade också att för varje fåfängt ord vi talar skall vi dömas för på domens dag. Varje enskilt ord vi säger är därför av största vikt.

Därför uppmanar nu Paulus Efesierna att inte låta oanständigt tal komma över deras läppar utan deras tal skall vara ett yttre bevis på att något har skett i hjärtat. Vi läser gång på gång i skriften att frälsningen förändrar våra hjärtan och när nu hjärtat har förändrats så kommer också vårt tal att förändras (Matt 12:34). Vad är då ”oanständigt tal”. Paulus ger många exempel som följer i texten och ändå in i kapitel 5. ”Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska.” (vers 31) ”Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga. Inte heller passar sig fräckt och oförnuftigt prat eller tvetydigt skämt (grova vitsar).” (Ef 5:3-4).

Vidare allt annat som är av ondo så som skvaller, förtal, skryt, hädelser, missbruk av Gud namn etc. Vi som tidigare levde i mörkret och på denna världens sätt och talade som denna värld lever nu i ljuset och då skall vi även representera ljuset genom att inte låta något oanständigt tal komma över våra läppar. Dock är det som Jakob säger också att vi alla har felat här så vi är alla i stort behov av Jesu blod och hans rening från synden. Vi behöver vara oerhört försiktiga med våra ord. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s