Ni skall känna igen dem på deras frukt

”På deras frukt ska ni känna igen dem” – Matt 7:16

När Jesus talar om att man skall känna igen de falska profeterna på deras frukt är det viktigt att vi förstår vad han menar med detta. Jesus säger detta i slutet på bergspredikan så det första han menar är gärningarna han talar om i bergspredikan. Lever de i enlighet med bergspredikan? I den tidiga församlingen precis efter Apostlarna tid skrev man i sina skrifter att om det kommer en resepredikant till er och han frågar efter pengar så är det en falsk profet. Detta eftersom i bergspredikan säger Jesus att man inte kan tjäna både Gud och Mammon (Pengar). Så för att kunna känna igen folket på deras frukt måste man läsa hela bergspredikan och se vilken som är den goda frukten för att kunna känna igen den dåliga frukten. T.e.x håller de vad de har lovat? Vänder de andra kinden till när de blir hånade och förföljda? Frågar de inte efter pengar? Gråter dem med dem som gråter?. Skrattar med dem som skrattar? etc. Det andra som Jesus här syftar på är deras lära. Är deras lära i enlighet med Kristi lära? ” Den som går vidare och inte blir kvar i Kristi lära, han har inte Gud. Den som blir kvar i hans lära, han har både Fadern och Sonen.” (2 Joh 1:9). Även här i den tidiga kyrkans dokument stod det att om någon kommer till er men inte predikar Kristi lära då skulle man inte ta emot honom för då var det en falsk profet. På deras frukt skall ni känna igen dem har alltså absolut inget att gör med hur många helande under de ser runt omkring sig eller hur många som blir omvända under deras predikningar att göra för ingenstans i bibeln kopplas detta till sann frukt. Se på Jeremias liv. Hur många under och tecken gjorde han? Hur många blev omvända under hans predikan? Ändå var han en sann Guds profet som bar frukt. De falska profeterna skall alltså kännas igen på deras frukt och de som inte får ta del av himmel riket som Jesus på domens dag skall avvisa skall kännas igen på deras frukt. Det är därför viktigt att vi både har rätt lära samt rätta gärningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s