Döm inte så blir du inte dömd

”Döm inte, så blir ni inte dömda. ” – Matt 7:1

Denna vers är kanske en av de mest citerade versarna ur bibeln. Folk älskar att citera den om någon påpekar deras synd. Men att bedöma eller tillrättavisa någons synd isig är inget fel för vi finner Jesus själv göra det. Vi finner Paulus göra det på flera ställen i skriften när han säger ”De skall få vad de förtjänar”, ”Ingen som lever så skall ärva Guds rike”. Vi finner även termer som ”Satans synagoga”. ”Vi skall döma de inomstående” d.v.s. de inom den kyrkliga världen som kommer i Guds namn (1 kor 5:12; 6:13): Jesus i detta sammanhang säger inte att dömande i sig är fel vad han gick emot var fariséernas typ av dömande samt att döma på fel grund. Fariséerna följde människors bud och traditioner men inte Guds bud. T.ex. om man inte tvättade händerna eller fastade reagerade de. De reagerade också över att Jesus gjorde gott på en Sabbat d.v.s botade sjuka. De hade mängder av stadgar som de äldste hade hittat på som aldrig fanns i bibeln och man dömde utifrån dessa. Deras domar blev därmed helt felaktiga. Därmed såg man flisan hos andra men såg inte bjälken, de riktiga synderna hos sig själva (Matt 15:1-19). Jesus konfronterar ett sådant beteende. Det handlar alltså om att inte döma utan någon grund, eller att någon har gjort något som egentligen inte är fel medans man själv hade gjort massor av fel som man själv inte såg eller ville se. Det handlar också om att man skall ta bort bjälken ur sitt eget liv först innan man ser på flisan hos någon annan. Därför skall var och en gå med rätta med sig själv först, men det betyder inte att man inte alls fick döma för då har vi problem med mycket av Paulus språk och ageranden samt många av nya testamentets uppmaningar. Utan när man dömer så skall man fälla en rättfärdig dom, utifrån vad bibeln säger är rätt och fel : ”Döm inte efter skenet, utan döm rätt!”
 (Joh 7:24). Skulle man döma en äldste skall man även ha två eller tre vittnen annars har man ingen rätt att göra det. (1 Tim 5:19). Dömande är därför inte fel men att döma fel är fel. Dömer man fel utan att först gå tillrätta med sig själv så skall man också bli dömd vilket också fariséerna blev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s