Att pröva profetior

Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont.”
 (1 Thess 5:20-21)

Det finns många synsätt på profetia du har den karismatiska synen som hålls av John Piper och Wayne Grudem att profetia kan innehålla fel d.v.s blandas upp med mänskliga tankar men att vissa delar kan vara direkt från Herren. Man använder denna vers som stöd för den synen. En sådan syn håller jag inte alls med om för det finns inga sådana exempel i skriften. En annan syn var puritanernas och även John Wesleys syn att profetia i denna vers handlar om predikan. Man skall pröva predikan och behålla det goda och förkasta det dåliga. Visst jag kan hålla med om det men det är inte heller vad jag tror detta handlar om. Istället handlar det om att profetia är ofelbart. När en profetia i bibeln kom så innehöll den inga fel och allt som sades skedde. Detta är alltså precis samma typ av profetia som vi finner i gamla testamentet och under Apostlarnas tid. När en profetia levereras skall man alltså pröva den för att se om det som sägs sker eller ej på det sättet behåller man det goda medans de profetior som innehåller fel och, eller aldrig sker, är av ondo och kallades i gamla testamentet för spådom (Hes 13:23). Eftersom det är spådom och ont i Herrens ögon och inte av Herren skall man hålla sig borta från det. När man alltså hör en så kallad profetia skall man inte förakta den utan pröva den och se i fall det som sägs sker eller ej. Om det sker samt är i enlighet med skriftens ord så skall man behålla den som gott men om det inte sker eller innehåller fel som också går emot skriften så är det spådom och av onda och skall förkastas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s