Överbevisning i den Helige Anden

Och när han kommer ska han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom” – Joh 16:8

När jag var en ung man brukade jag höra vittnesbörd om hur folk kom till tro. En kunde säga ”Jag var en brottsling innan och satt i fängelse innan Kristus frälste mig”. Men jag tänkte för mig själv att sådan var inte jag. Jag kunde inte komma på många synder jag hade begått, bara några få och jag tog inte så speciellt allvarligt på det. Jag var ju trott allt döpt och med i en kyrka.

Men så kom tiden när Anden föll och vad som står i bibelversen framför skedde. Jag blev överbevisad och det rejält. Först blev jag överbevisad om min synd. Det var inte bara några få utan mängder av dem. Hädelser, olydnad mot föräldrar, stöld, mord i hjärtat, orena tankar, elakheter, lusta efter nästas tillhörigheter. Jag såg mig om den värsta av alla syndare och inte värdig något Sedan kom nästa stadium jag blev överbevisad om domen. Jag var skyldig inför en helig Gud. Jag stod där fördömd i mina synder och behövde frälsning från dem. Det fanns inget kvar i mig att kunna peka på eller något hopp om frälsning genom egna goda prestationer. Sedan kom överbevisning av Rättfärdighet. Jag såg Guds rättfärdighet i Kristus och att jag behövde den. Jag inte bara såg den utan fick en visshet om att jag ägde den och att jag genom tron nu är förklarad rättfärdig inför Gud. Skuldkänslor försvann och fördömelse likaså eftersom nu äger jag Kristi rättfärdighet och när Gud ser på mig ser han inte mina synder utan sin egna rättfärdighet. Detta är Anden verk och det som Jesus sade skulle ske när Anden föll. Det var därför de under Apostlarnas predikan kunde ”få ett stygn i sina hjärtan” (Apg 2:37). Det var i forna tider som folk fick stygn i sina hjärtan och Anden föll och överbevisade om dessa tre grejer. Det har skett i större skala förr i tiden men är ovanligt i Sverige idag tyvärr. Det är sällan man ser ett sådant verk idag men går vi tillbaka bara 100-150 år i Sverige var det mycket vanligt förekommande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s