Jesu får hör hans röst

Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. ” – Joh 10:27

Jesus använde dessa ord i sin konversation med fariseérna. De trodde inte på honom och Jesus hade just talat i en liknelse till dem, i den liknelsen säger han gång på gång att fåren hör herdens röst och följer . Vad han hade sagt börjar redan i början på kapitlet men för att inte gå igenom det nu så säger han rakt ut vad han menar senare Då sade Jesus än en gång: ”Jag säger er sanningen: Jag är porten till fåren. Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har inte lyssnat till dem. Jag är porten. Den som går in genom mig ska bli frälst, och han ska gå in och gå ut och finna bete. (vers 8-9)

Vad Jesus alltså talar om är att fåren hör Herdens röst som kallar dem till frälsning och hör och går igenom porten de lyssnar inte till andra röster som berättar om andra vägar till frälsning. Rösten är är ingen märkvärdig inre röst utan vad han syftar på är sin undervisning om vem han var, och evangeliet om Jesus, samt hela skriftens undervisning om evangeliet, vilket inkluderar profeterna profetior om Jesus. Paulus säger ”Och hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur ska de kunna höra om ingen predikar? 15 Och hur ska några kunna predika om de inte blir utsända? Som det står skrivet: Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet! ” Paulus säger alltså att hörandet handlar om evangeliet när en människa som är utvald till att vara ett Guds får hör , så hör han det och gensvarar och kommer.

Fariseérna  var inte Guds får och därför gick de inte genom den trånga porten utan gick en annan väg ” Jag säger er sanningen: Den som inte går in i fårfållan genom porten utan tar sig in från annat håll, han är en tjuv och en rövare. Men den som går in genom porten är fårens herde. För honom öppnar portvakten, och fåren lyssnar till hans röst. ” (Joh 10:1-3), vilket också Jesus sade om Fariséerna. Sätter man sedan detta bibelord helt i sitt sammanhang så är det hur tydligt som helst att höra rösten här handlar om att tro på evangeliet när Jesus säger följande ” Men ni tror inte, för ni hör inte till mina får. Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv. De ska aldrig någonsin gå förlorade, och ingen ska rycka dem ur min hand. ” (Joh 10:27-28) Fariséerna trodde inte på evangeliet för de var inte Jesu egna får, men var och en som tror dem skall få evigt liv och de skall aldrig någonsin gå förlorade. Vi ser alltså hur Jesu röst kopplas med evigt liv och evangeliet om vem Jesus var. Att höra Jesu röst handlar alltså inte om att söka utombibliska tilltal från något man kallar Guds tilltal, vilket är vanligt i dag att man säger om denna vers, utan det handlar om att hörsamma vad skriften säger om Jesus Kristus och Jesu vittnesbörd om honom själv.

Vilka glada nyheter är inte det när vi vet att vi är Jesu får och har hörsammat hans röst genom att ha hört evangeliet och gått igenom den trånga porten att veta att ingen kan rycka oss ur hans hand. Går man dock en annan väg så är man inte herdens får och har inte hans beskydd vilket var det som fariséerna gjorde..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s