Kvalificerade bibliska församlingsledare

”Jag lämnade dig på Kreta för att du skulle ordna det som återstod och i varje stad insätta äldste efter mina instruktioner.” – Titus 1:5

När Paulus hade grundat en ny kyrka så lämnade han arbetare efter sig som skulle bygga upp församlingen. I Kreta lämnade han Titus för att Titus skulle bygga upp församlingen och få den att rulla runt på egen hand. Han skulle tillsätta äldste som skulle leda församlingen när Titus var borta. Av detta kan vi lära oss något om hur en församlingsledare skall tillsättas. Paulus själv tillsatte ingen äldste här utan det gjorde Titus. Själva grejen var att Titus skulle leva och bo bland dem för att kunna tillsätta dem som skulle leda församlingen. Detta på grund av att det krävdes vissa kvalifikationer för att kunna vara en församlingsledare. I vår tid när folk behöver anställa så kollar man på kvalifikationerna och det är helt normalt på samma sätt skulle Titus göra det också. Man sökte folk från ens egna krets och man satte inte upp någon arbetsannons. I dag när församlingar söker en ny pastor så sätter många upp en annons och i annonserna så har jag aldrig någonsin funnit Paulus egna kvalifikationer listade istället söker man efter allt annat man söker efter en teologisk utbildning, en kommunikatör, en karismatisk ledare, en som är kreativ etc…Resultatet blir att man får folk i ledarställning som egentligen inte borde vara där. Folk som inte kan ge sina får föda och folk som inte har den karaktär som behövs. Det leder till att man får skicka iväg folk på bibelskolor som förstör folk ofta ännu mera och vi får vilsna får inom kyrkorna som inte är kapabla till att träna egna lärjungar på egen hand
Det var inte så det gick till på Paulus tid utan man sökte bland ens egna krets och man kollade helt utifrån Paulus egna instruktioner och om man uppfyllde dem kunde man bli en äldste. Det var Titus uppgift på Kreta och för att kunna finna dessa äldsten behövde han bo och leva i bland dem för att kunna se om de hade vad som krävdes. Paulus kunde därför inte tillsätta någon eftersom han reste vidare. Om Paulus skulle tillsätta någon hade han behövt stanna på Kreta och bo och leva i bland dem. Låt oss därför idag reformera vårt sätt att tänka när det gäller att tillsätta ledare. Låt oss inte gå efter yttre ting utan efter bibelns kvalifikationer. Då kommer vi bygga en stark församling med medlemmar som på egen hand kan träna egna lärjungar och de i sin tur också kan träna egna lärjungar. Då bygger man något som består och församlingar som expanderar och går vidare in i nästa generation och generationen efter det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s