Vandra i Anden

”Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så gör ni inte vad köttet begär.” – Gal 5:16

Paulus har precis argumenterat om att Galaterna hade fallit ut från Guds nåd och fallit tillbaka in i lagen. Paulus hela poäng vilar på att antingen så vandrar man ledd av Guds Ande eller så vandrar man under lagen. Paulus ställer nu slutligen dessa i kontrast till varandra och förklarar dem. Att vandra i Anden betyder inte att ha massor av andliga upplevelser eller att tala i tungor. Utan att vandra i Anden har med ens karaktär att göra hur man agerar i sitt hem och i relationer med andra. Köttets väg är det samma. Det handlar också om hur man agerar i realtioner. Om vi vandrar i Anden så kommer vi inte göra vad köttet begär och leve vi efter köttet så kommer vi inte heller vara drivna av Anden. Detta är viktigt att förstå eftersom Paulus säger saker så som ”De som drivs av Guds Ande är Guds barn”, ”De som tillhör Kristus har korstfäst sitt kött och dess begär”. Vi måste då ställa frågan vad innebär det så att vandra i köttet? Termen köttet i bibeln syftar på vår syndanatur och den natur vi alla föds in i denna jorden med. Paulus nämner köttets gärningar bara några versar ner ”Kiv, gräl, splittringar, otukt, fientlighet, själviskhet, villoläror, illvilja, fylleri och avgudadyrkan. Det finns givetvis mera men allt detta är ytterst sätt brott emot kärleksbuden mot Gud och mot vår nästa. Anledningen till att så många familjer i dag splittras är på grund av att folk vandrar i köttet och inte i Anden. Anledningen till gräl och kiv i hemmen är på grund av att folk inte har korstfäst köttet eftersom man har inte har upplevt pånyttfödelsens verk. Detta om något är vad det innebär att vandra i Anden och leva ett liv i Anden. När folk kommer med sina andligheter hit och dit men samtidigt är det kiv och splittringar i ens egna hem så tror jag inte ett dugg på deras så kallade andligheter. Därför måste vi vandra i Anden och inte efter köttet. Köttet leder bara till död medans Anden leder till liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s