Älska inte denna världen. Vad innebär det?

Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen. (1 John 2:15-16).”

Den morderna tolkningen av denna versen gör en ganska snäv tolkning av detta stycke medans den äldre tolkningen gör en bred tolkning. Den moderna tolkningen säger att det handlar om de tio budorden. Historiskt sett har man dock sett det mycket bredare och Jesus sjäälv säger i Joh kapitel 5 att hela världen ligger under den ondes våld.

Världen är alltså en system som ligger under den ondes våld. Det är ett tankesätt, ett sätt att agera och ett sätt att vara. Det är alltså allt i denna värld som får syndfulla associationer. Låt mig vara specifik. Pop musiken är baserad på förhärliga sig själv (högmod över livets goda) det handlar om röra sig rätt (ögonens begär) och det handlar ofta om fri sex. Därför är all pop  musik av världen och speciellt när kristna tar den musiken och bytar ut texterna till kirstna texter. Inte bara pop musiken samma kan säga om rock och rap och dans musik som allt kommer av denna värld. Dans i sig är inget fel och det sker på ett bra sätt men nästan all dans idag handlar om att se bra ut, röra sin kropp på ett sensuellt sätt.

Biblen talar även om att fester är av världen (Rom 13:13; Gal 5:21; 1 Petr 4:3). Det tillhör vårt tidigare liv inte vårt nuvarande liv. Ta julen till exempel. Vad handlar den om? Jo det är ett hedniskt firande, och än värre blir det när man blandar in Jesus i det hela. Då blir det synkretism.  Ta ett annat exempel med hela film industrin som kommer av världen. Förr i tiden om man gick på teater (dagens filmer, bio) så döpte man inte ens folk, innan man såg att världen var ute ur deras hjärtan. Under Spurgeons tid när folk blev omvända så försvann kärleken till att gå på teatern. Idag har detta försvunnit. Man kan läsa till pastor och ändå gå på bio och se på filmer hemma i soffan en fredag kvälls och ändå vara kristen. Men talar inte denna vers emot det?

Världen är alltså ett system med makt och pengar och ögonens lustar, självexploatering, och det står att när man älskar världen finns inte faderns kärlek i oss. Frågan är om man älskar världen och inte vill ge upp den. Har man då faderns kärlek i sig? Är man då född på nytt? Jag tror inte det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s