En väldslig kristen?

Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen. (1 John 2:15-16).

Du har säkert hört termen en världslig kristen och i mina yngre dagar brukade jag kalla folk det som hade en öl i kylskåpet eller en tv i vardagsrummet. Men det är inte världslighet och jag håller inte alls med om en sådan uppdelning. Denna vers lär oss något annat. De säger ”Om någon älskar världen, finns inte Faders kärlek i honom”. Om inte Fadern kärlek finns i en person ja då har man inte blivit född på nytt och känner inte Gud ”var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek.” (1 John 4:7-8). Det är därför viktigt att vi tar reda på vad det innebär att inte älska denna världen för att se om Faderns kärlek finns i oss eller ej. Johannes själv ger oss svaret på detta. För att ge et förenklat svar på frågan är världen här, synden. Eftersom Gud är ljus så är all synd motsatsen till Gud. Eftersom synd är brott mot Guds lag så måste världen ha med sådant att göra.

Det första han säger är att världen är ”köttets begär”. Detta är de köttsliga begär som finns listade på andra ställen i skriften exempel på sådana är ”sexuell omoral, orenhet, orgier, avgudadyrkan, ockultism, fientlighet, gräl, avund, vredesutbrott, själviskhet, splittringar, villoläror , illvilja, fylleri, vilda fester och annat sådant”.

Det andra Johannes listar är ” ögonens begär”. Detta är helt enkelt det tionde budordet som har just med vad ögonen ser och har begär till ”Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa. ” (2Mos 20:17). Du skall inte ha begär till det som tillhör någon annan i ditt hjärta. Det kan vara vad som helst, hans böcker, hans bil, eller hans senaste telefon. Hjärtat måste vara dött från sådana begär annars finns inte Faderns kärlek i dig.

Det tredje och sista han listar är ” högmod över livets goda”. Detta innebär högmod över makt och positioner och högmod över all framgång i livet. Istället skall vi alltid vara ödmjuka och inse att vi har inget som inte Gud har gett oss och vi kan aldrig peka på oss själva för något. När vi inte längre älskar denna värld då finns Faderns kärlek i oss, men älskar vi att leva i dessa saker då finns inte Faderns kärlek i oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s