Följ inte dåliga exempel utan de goda

Älskade broder, följ inte dåliga exempel utan goda. Den som gör det goda tillhör Gud. Den som gör det onda har inte sett Gud. – (3 John 1:11)

Johannes säger detta i samband när han talar om Diotrefes. Denne Diotrefes hade hindrat kringresande bröder från att komma till dem, och inte bara det utan han spred även elakt förtal om bröderna.

Johannes uppmanar oss därför att inte följa dåliga exempel utan bara goda exempel, för de dåliga exemplen har inte sett Gud. Sättet man kan se om någon är av Gud är om de gör det som är gott säger Johannes. Vad innebär det då att göra det som är gott? I själva sammanhanget talar Johannes om att utrusta de resande bröderna för vidare färd i sina missionsresor, han talar även om att inte fara med förtal. Vi kan alltså säga att göra det goda består av två olika saker. För det första hur vi agerar ”Men att ta hand om föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen, det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud och Fadern.
  ” (Jak 1:27).

Att ta hand om de fattiga och de i behov är en av de grejerna som bibeln talar väldigt mycket om när det gäller att göra gott. Vi skall givetvis inte bara begränsa det dit utan det handlar om allt gott man gör för andra människor som att inte stjäla från folk, lämna tillbaka det som tillhör andra, hålla löften. ”Hon ska vara känd för goda gärningar: uppfostrat barn, visat gästfrihet, tvättat de heligas fötter, hjälpt nödlidande och använt varje tillfälle att göra gott.
” (1 Tim 5:10). Det andra som Johannes nämner i sitt brev var hur Diotrefes använde sin tunga. Därför ingår även hur vi använder vår tunga i att göra det goda. ”Om någon menar sig tjäna Gud men inte tyglar sin tunga utan bedrar sitt hjärta, då är hans gudstjänst ingenting värd.” (Jak 1:26)” Ert tal ska alltid vara vänligt , kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
 ” – (Kol 4:6) Därför låt oss följa goda exempel som lever gott i ord och handling och låt oss sträva efter och be över att själva göra det som är gott och tala det som är rätt och sant och inte fara med lögn och förtal..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s