Du kan inte tjäna både Gud och girigheten

”Ni kan inte tjäna både Gud och mammon ” – (Matt 6:24).

Det är omöjligt att tjäna både Gud och mammon för de är dess raka motsatser. Mammon enligt det Arameiska språket som talades under Jesu tid betyder ”rikedom, pengar, girighet”. Kyrkofadern Jerome förklarar att ordet i Arameiskan för rikedom som man använde var ordet mammon. Ordet mammon dock i den judiska traditionen som samariterna levde i betydde ”girighet”. Därför kan man säga att ordet mammon har med girighet, pengar och rikedomar att göra.

Det är då inte så konstigt att vi varnas gång på gång i nya testamentet att se upp för girighet, eftersom det inte har något med Gud att göra utan är en avgud (Kol 3:5). Vi varnas även av Jesus för att försöka utöka våran affärsverksamhet för att tjäna ännu mera pengar ”Och han berättade en liknelse för dem: ”En rik mans åkrar hade gett god skörd. Han frågade sig själv: Vad ska jag göra? Jag har ingen plats för mina skördar. å här ska jag göra, tänkte han: Jag river mina lador och bygger större, och där samlar jag all min säd och allt mitt goda. Sedan ska jag säga till mig själv: Kära själ, du har samlat mycket gott för många år. Ta det nu lugnt. Ät, drick och var glad.
Men Gud sade till honom: Din dåre! I natt ska din själ avkrävas dig. Vem ska då få det du har samlat? Så går det för den som samlar skatter åt sig själv men inte är rik inför Gud.”


Bibeln lär oss i stället att vara nöjda med det vi har och har vi mat och kläder så räcker det och vi behöver inte söka efter att få mera. Vi skall därför inte byta jobb bara för att tjäna bättre inte heller skall vi söka rikedomar utan nöja oss med det vi har. Fly därför undan mammon för du kan inte tjäna både mammon och Gud. Att tjäna mammon bryter mot Guds kärleksbud som uppmanar oss att hjälpa de i nöd. När vi vandrar i kärleken så tjänar vi inte mammon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s