Gud verkar genom människans viljor

”för det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske. ” – Fil 2:13

Människan har en fri vilja brukar man säga. Ja till viss del har människan det. Människan kan göra vissa val. Men människans vilja är inte fri från Guds vilja. Guds vilja är starkare och övervinner. Gud använder människan för deras syften och påverkar människans vilja till att utföra sina syften. Som t.e.x när vilddjuret skulle till makten så lade Gud i kungarnas sinne så att de skulle göra Guds vilja och utföra hans syften (Upp 17:17). När Gud ville förgöra kungen i Sichon så förhärdade Gud honom genom att göra så att han inte ville låta Israel passera sitt land och därmed kunde Israel döda Sichon och inta landet. ”Men Sichon, kungen i Hesbon, var inte villig att låta oss gå igenom sitt land, ty Herren , din Gud, hade förhärdat hans ande och gjort hans hjärta hårt för att ge honom i din hand, så som det är i dag. ” (5 Mos 2:20). På samma sätt är det med oss troende. Gud verkar i vår vilja och i våra gärningar och utför sin vilja genom dem. Guds vilja är alltså starkare än våran och när vi har en motsatt vilja mot vad Gud vill så kan han ändra den situationen. Det är därför vi har bönen. Om Gud inte hade makten att styra folks viljor så vore det lönlöst att be. Gud kan därmed förändra vilken situation som helst om vi bara ber om det. En del har dock synen att Gud inte ingriper i människans vilja. En sådan syn är en låg syn på Gud och gör det meningslöst att be. En sådan syn är förfärlig och är avguderi. Varför skulle inte Gud vår skapare kunna ändra folks viljor för att Guds goda vilja skall ske? Borde inte en syn som denna trigga oss mer till bön att Gud skall utföra sin vilja genom oss? Borde det inte få oss att be att Gud skall förändra viljan hos de mest förhärdade? Se på Paulus, han som var på väg för att förfölja och döda. Men på vägen förändrades allt. Gud förändrade hans vilja (Apg 9)! Vi tillber universums skapare som har all makt på himlen och på jorden och att förändra våra viljor är inga problem. Kanske din vilja just nu inte dras till bibeln eller till att göra vad som är gott. Ge inte upp! Gud kan förändra det genom att du ber honom gripa in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s