Hur man urskiljer falska profeter

 Gamla tiders profeter, de som varit före mig och dig, har profeterat om krig, olycka och pest mot många länder och mot stora riken. Men om den profet som profeterar välgång verkligen är sänd av Herren , det vet man först när hans ord har gått i uppfyllelse.”– Jer 28:8-9

I nya testamentet varnades det mycket för falska profeter. En falsk profet är helt enkelt någon som säger sig tala Guds ord men inte gör det. För att kunna bedömma vad som är en falsk profet måste man studera gamla testamentet och hur en falsk profet där beskrevs. Jeremia bok är nog där du finner mest om detta och här har vi ett av alla exempel som listas. En sann profet profeterade om dom, krig, olyckor och pest på grund av folkets synder. De var Guds språkrör som framsade vad egentligen lagen sade. I lagen stod listat vad som skulle hända om man inte lydde Guds ord och alla profeterna talade i enlighet med det. Men säger Jeremia om någon mot förmodan profeterar framgång så vet man först när det han säger går i uppfyllelse om det är en sann profet eller ej.

I Jeremia kapitel 23 finner vi flera saker som de falska profeterna gjorde. ”De talade sina egna syner” De hade syner och visioner som inte kom i från Herren. Även i dag finns det många som påstår sig ha syner och visioner från Herren som handlar om dom och krig och undergång. Går synerna inte i fullbordan är de dock inte av Herren och en sådan är en falsk profet. Profeterar man välgång över synden så är det en falsk profet om hans ord inte går i uppfyllelse. Profetens tjänst är alltså att framsäga vad Herren säger. I gamla testamentet fick de det till sig vad de skulle säga men nu i nya testamentet har vi skriften och Jesu ord som profeterar för oss vad som är sant och utifrån den kan vi utgå ”I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna, men nu i den sista tiden har han talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt som arvinge till allt, och genom honom har han också skapat universum . ” (Hebr 1:1-2). Därför skall vi ha största skeptiskhet mot allt som går under namnet profetia idag. Nästan allt jag sett genom åren har varit falska profetior som aldrig skedde och kommer därmed i från falska profeter som talar sina egna drömmar och tankar (Jer 23:25).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s