Människans blindhet inför synden

”Varför har Herren uttalat denna stora olycka över oss? Och vilken missgärning och synd har vi begått mot Herren , vår Gud? – Jer 16:10

En av konsekvenserna av syndafallet är att människan blir blind för andliga ting. Man kan inte ta emot det som har med Gud att göra (1 kor 2:14) och än mindre kan han se sitt sanna syndafulla tillstånd. Folket på Jeremias tid ställde sig samma fråga när de drabbades av Herrens olyckor. ”På vilket sätt har vi begått brott mot Herren”?. De kunde inte själva se deras sanna tillstånd. För i deras egna ögon var de goda männiksor. Savarte de fick på sin fråga var följande ””Era fäder övergav mig, säger Herren , och följde andra gudar och tjänade och tillbad dem. De övergav mig och höll inte min lag,  Och ni har själva gjort ännu mer ont än era fäder. Ty se, ni följer var och en sitt onda och hårda hjärta, och ni vill inte lyssna på mig.  ” (vers 11-12). Ändå kunde de inte själv se sin egna ondska och sitt egna avguderi och hur de följde sina hårda hjärtan och vägrade att lyssna till Guds lag.

När jag var yngre och läste i bibeln att ”alla har syndat” så var det fullständigt orelvant för mig. Hur har jag syndat tänkte jag? Visst jag har gjort lite mindre bus, men att synda? Jag var förblindad för mig egna tillstånd precis som detta folket var. Paulus själv säger också i stort sätt samma sak. Det var först när lagen förkunnades som det tionde budordet fällde honom ”Men det var först genom lagen som jag lärde känna synden. Jag hade inte vetat vad begäret var om inte lagen hade sagt: Du ska inte ha begär . ” (Rom 7:7). Den Helige Andens uppgift är att överbevisa världen om synd (Joh 16:8). Detta eftersom människan på grund av synden är så förblindad av sitt egna syndfulla tillstånd och sitt behov av en frälsare. Detta är omvändelsens första verk, att vi börjar genom Andens överbevisningen se vårt sanna tillstånd och vår skuld inför Gud. När sedan det har skett kommer förs vi in i ett tillstånd av sorg över vår egna synd och vårt egna hopp om frälsning krossas. När detta har skett är vi redo att ta emot budskapet om Jesu Kristi död på korset för syndare som just oss. Vi kan förstå det och det blir relevant för oss, eftersom just vi som levt under syndens gissel och börjat se det i våra liv är de som är i behov av förlåtelse och rättfärdiggörelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s