Den som talar i tungor talar i hemligheter

”Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud, för ingen förstår honom. Han talar hemligheter i sin ande. ” – 1 Kor 14:2

När Pingströrelsen kom så hade man den synen och tolkning av denna vers som man historiskt har haft. Problemet var att man skickade ut missionärer till onådda grupper vars språk man trodde att man talade i. När man sedan märkte att man inte talade deras språk utan deras ”tungotal” var helt utan mening så fick missionärerna åka hem igen och man omvände sig inte utan förvrängde istället denna vers och menade att det i stället handlar om ”himmelens och änglars språk”. Det är inte vad Paulus talar om. Församlingen i Korinth hade problem med att folk hade just gåvan att tala på olika språk precis som på pingstdagen. Folk som kanske var med på pingstdagen använde sina språk i församlingen. Problemet var att det var Korinther och ingen förstod de språken man talade. Det blev i stället så som hemligheter och enbart Gud förstod vad som sades. Det betyder inte att ingen på jorden inte förstod vad som sades utan att dem i Korinth inte förstod vad som sades. Det är just därför Paulus skriver som han gör. Detta blir tydligt i från vers 6 när Paulus början med att säga ”Alltså” att han säger ”Alltså” betyder att han ger ett exempel på vad han just hade sagt. Tungotalet är alltså riktiga språk som kan förstås av människor men om de används på fel sida av jordklotet så blir det bara hemligheter och enbart Gud förstår, Den som talar blir dock uppbyggd för han ser ju hur en övernaturlig gåva i hans liv är i funktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s