Missbruk av tungotalet vid bönen

”Om du tackar Gud i anden, hur ska då den oinvigde kunna säga sitt Amen till din tacksägelse? Han förstår ju inte vad du säger.” – 1 Kor 14:16
 
Syftet med Tungotalet är att det skall bygga upp de troende samt omvända den icke troende. Tungotalet är inget karismatiskt babbel och ”bönespråk” som ingen förstår, det är en förvrängning av skriften, utan det är riktiga männskliga språk som existerar idag på jorden och som kan tolkas. Men om man tackar Gud i anden, ande och själ är synonymer för samma sak så att tacka i anden betyder att använda sin själ och sin mun. Om du tackar Gud på persiska, turkiska eller andra språk och i rummet finns massor av svenskar som inte förstår. Hur skall man då kunna säga Amen till vad som sägs? Man förstår ju ingenting och det är ju inte bra för syftet med tungotalet är just att man skall förstå det och att det skall bygga upp. Därför säger Paulus 2 versar senare ” Men i församlingen vill jag hellre tala fem ord med mitt förstånd för att undervisa andra än tiotusen med tungomål.”. Detta har missbrukats i vår egna församling när vi kommer samman i hemmen. Den ena ber på turkiska medans den andre ber på persiska och ingen fattar någonting. Därför är det bättre att vara tyst säger Paulus eller enbart be ”fem ord”. Ty dem fem orden som alla förstår och kan säga sitt Amen till är bättre än de 10000 på persiska som ingen fattar ändå. Därför om du ber på ett språk eller sjunger en sång på ett språk som ingen i rummet förstår måste det tolkas annars bygger det inte upp utan blir bara tomma ord i luften. Låt oss därför när vi kommer samman tänka på att alla skall kunna förstå och skall kunna säga sitt ”Amen till din tacksägelse” annars är det bättre att inte be på ett annat språk. Låt allt ske till uppbyggelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s