Kärlek är inte att ge bort allt man äger till de fattiga eller offra sitt liv.

Och om jag delar ut
 allt jag äger 
och om jag offrar min kropp
 till att brännas 
men inte har kärlek,
 så vinner jag ingenting.
 – 1 Kor 13:3

Om du delar ut allt du äger till de fattiga men inte har kärlek så är det helt meningslöst för din egen del. Det visar att kärlek inte handlar om att ge bort allt man har till de fattiga. Genom kyrkans historia har det alltid funnits de som gav bort precis allt de hade till de fattiga och flyttade ut i öknen. Men vad vinner man på det om man saknar kärlek? Samma sak om du skulle offrar ditt eget liv för någon annan så är det inget tecken på kärlek. Calenus en Indisk filosof, som följde Alexander den store offrade sitt liv för honom. Eller som i många filmer där folk offrar sina liv för den goda saken. Allt detta kan göras utan att man äger kärleken och vi får inte bli lurade av folk som kommer i Jesu namn och utför allt detta att de äger kärleken.  Istället är det vad som Paulus nämner efter detta som är sann kärlek och som är kärlekens frukt. Den är inte skrytsam, Den avundas inte andra, Den är inte uppblåst över ens egna prestationer, den är mild och tålig och söker inte sitt eget, den glädjer sig inte över synden. Därför låt oss ivrigt söka efter kärleken som vi uppmanas till i skriften. Alla andra gåvor och handlingar vinner vi ingenting på om vi inte har kärleken.

3 thoughts on “Kärlek är inte att ge bort allt man äger till de fattiga eller offra sitt liv.

 1. Martin Michalowski mars 17, 2017 / 09:04

  Om man ger bort allt man har till de fattiga, så får man kärlek. Man blir en helt annan människa. Man har övervunnit världen och dess begärelse. Ty ”där din skatt är, skall också ditt hjärta vara”. Apostlarna lämnade allt för Jesu skull. ”Den som inte älskar mig mer än sin fader, moder, syster, broder, egendom, hustru och därtill sit eget liv, kan inte vara min lärjunge.” Det tycks mig som om dagens kristna alla fuskar! Och låter sig klias i öronen av Paulus. ”En enda är eder lärare; den smorde”.

 2. Martin Michalowski mars 18, 2017 / 03:30

  När Djävulen genom sina tjänare de världsliga ledarna sätter Jesu lärjungar på prov genom att befalla dem att gå ut i krig och döda sina älskade bröder, lyder de snabbt. Utom ett fåtal. Gäller om dem ”därav skall alla förstå att ni är mina lärjungar, att ni har inbördes kärlek”? Knappast. Snarare kan man citera deras Fader Djävulen själv: ”Därav skall alla veta att ni är mina huggormar att ni slagit ihjäl varandra inbördes”.

  Nej, man måste inte ge bort allt man äger åt de fattiga. Det är sant! Vad som däremot enligt Bibeln är nödvändigt är ”de älskade inte så sina liv att de drogo sig undan döden”. Vad säger du om detta, Josef Löwdin?

  • sembrano mars 18, 2017 / 08:49

   De hjälpte sina egna i församlingen det var därför de sålde överflödet. På den tiden fanns inte heller socialismen så en del kunde vara väldigt fattiga och i kärlek hjälpte man dem. Idag dock hjälper staten oss så vi kan inte applicera det på samma sätt som man kan i icke socialistiska samhällen. Men att bara ge bort allt man har är inget tecken på kärlek i sig för sann kärlek utgår i från Herren..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s