Kärleken är tålig och mild

Kärleken är tålig och mild – 1 Kor 3:4

Kärleken är för det första tålig. Det betyder att den uthärdar allt. Den är tålig mot det som är riktat mot en själv. Om folk hånar eller talar illa om en eller blir arg på dig så uthärdar den allt detta. Den gör gott mot dem som gör ont mig dig eftersom den är tålig. Men den är också tålig mot andra människor och deras brister och den agerar inte snabbt på andras brister utan är tålig och väntar för att se om det råder några otydligheter. Speciellt tålig är den mot icke troendes synder och felsteg men även mot syndare som omvänder sig. Den dömer inte ut en människa snabbt utan är tålig. Gud väntade oftast länge innan han dömde Israels folk. Kärleken dömer alltså ut inte någon om den bara har lite fakta på benen eller en liten inblick i saker och ting. (Det betyder dock inte att kärleken inte är dömande) Låt oss därför vara tåliga i lidandet och uthärda allt. Låt oss inte heller fälla snabba domar över folk utan vara tåliga mot alla.

Alla andra drag av kärleken utgår från att den är tålig och mildheten är en sådan. Mildhet innebär inte alltid mildhet i ord för i bibeln var det ofta raka puckar som gällde och ofta ett språk som inte går hem idag. Men det innebär ofta mildhet i tal också men inte nödvändigtvis. Mildhet handlar istället först och främst om mildhet i handlingar mot sin nästa. Bibeln säger att vi skall göra gott även mot våra fiender och mildheten gör gott mot sina fiender. Den agerar inte med hårdhet mot sin nästa utan kärleken agerar i mildhet mot sin nästa. Mildheten söker inte efter revanch utan har en förlåtande ande. Det är speciellt också som när man själv är under press och råkar ut för hat som det visar sig om man är mild eller ej söker hämnd eller ej. Därför när vi läser att kärleken är tålig och mild. Låt oss därmed vandra i detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s