Kärleken är inte uppblåst

Kärleken ”den är inte uppblåst” (1 Kor 13:4).

Detta går hand i hand med att kärleken inte är skrytsam. För det kan inte handla om att kärleken inte kan vara lite ”kaxig” eller att kärleken inte försvarar sann kristen lära. Paulus använde ju även ett språk som idag skulle uppfattas som väldigt kärlekslöst av många. Han sade t.e.x ”Ni dåraktig galater”, ”Skall jag komma till er med riset””, ”Vet ni inte”. Det samma gällde Jesus som också använde ett tufft språk och de gjorde anspråk på att sitta inne på sanningen. Han sade :” Ni huggormsyngel”, ”Ni hycklare”. Det handlar alltså inte om stolthet över evangeliet och sanningen.

Vad är det då att inte vara uppblåst? Det handlar om att inte vara uppblåst över sina gåvor, gärningar och erfarenheter eller utombibliska kunskap, som de falska apostlarna var. Det handlar om att inte se sig själv som något stort i denna världen. Paulus talar om denna uppblåsthet i kol 2:18 ”Låt er inte diskvalificeras från segerkransen av någon som njuter av ”ödmjukhet ” och ängladyrkan, som pratar på om det han har sett och som utan orsak är uppblåst i sitt köttsliga sinne”. Detta var folk som var uppblåsta över att de höll högtider och höll sig till vissa matregler och var uppblåsta över att de lyckades hålla dem, de var uppblåsta över sina ”andliga erfarenheter”.

Detta är något jag själv gjorde mig skyldig till i mina yngre år. Jag fastade och bad och läste min bibel varje dag och hade andliga upplevelser. Detta gjorde mig uppblåst och fick mig att se ner på alla som inte levde på den ”nivå” jag levde på. Jag älskade de främsta platserna och få ta emot hyllningar av folk. Problemet var att jag själv att jag inte vandrade i kärleken medans dem jag såg ner på troligen vandrade mer i kärlek än vad jag gjorde. Vi som troende skall vandra i kärleken och inte vara upplåsta över våra religiösa gärningar och upplevelser. Vi har absolut inget att vara uppblåsta över. Vad har vi som vi inte har fått av Gud? Vad har vi i oss själva? Vi har ingenting och därmed har vi inget att berömma oss över eller vara uppblåsta över. Låt oss därför vandra i kärleken och inte se oss själva som något speciellt eller något stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s