Döm inte någon för vad de äter eller dricker

Den som är svag i tron ska ni ta emot utan att döma över hans betänkligheter. Den ene har tro till att äta allt , den andre är svag och äter bara grönsaker. Den som äter ska inte förakta den som inte äter, och den som inte äter ska inte döma den som äter. Gud har ju tagit emot honom. – Rom 14:1-3

När bibeln talar om att vi inte skall döma så handlar det om att vi inte skall döma i saker vi har frihet. Att döma i enlighet med lagen är bibliskt och något man skall göra men att döma där Gud har gett oss frihet skall man inte göra. Paulus här ger ett exempel på detta i fråga om mat och dryck. En del har tro att äta vad som helst vilket Paulus hade, medans andra är svagare i tron och äter bara grönsaker eller avhåller sig från vissa grejer. Ingen skall förakta sin broder för vad han äter eller dricker eller för vad han inte äter eller dricker. Denna regel gäller allt där bibeln inte ger några anvisningar. Om bibeln är tyst i en fråga ja då kan man tillämpa denna regel. Allt i Guds skapelse är skapade för människan för oss att använda. Men om vår broder är svag och inte förstår att allt är skapat för människan så är han svag i tron och ingen skall döma honom för att han bara äter grönsaker eller bara cyklar till jobbet. Låt oss därför inte döma någon för vad de äter eller dricker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s