Den som hånar den fattige smädar hans skapare, den som gläder sig åt andras olycka blir inte ostraffad

”Den som hånar den fattige smädar hans skapare, den som gläder sig åt andras olycka blir inte ostraffad.” – Ords 17:5

Det kristna livet handlar inte bara om vad vi skall tro utan även hur vi skall leva. Bibeln uppfostrar oss i hur vi skall agera och hur våra känslor skall vara. Den första uppfostringen som vi finner i denna vers är att den som hånar den fattige han smädar hans skapare. Det är Gud själv som har skapat den fattige. ”Herren gör fattig och han gör rik” (1 Sam 2:7). En del kan inte hjälpa att de är fattiga. De har säkert i allt tagit sitt ansvar i att försöka försörja sin familj, men ändå är de fattiga.Därför att Herren har skapat de fattiga och gjort dem sådana. Det är deras lott i livet att vara fattiga. Därför om man smädar dem så smädar man Gud själv eftersom han har skapat dem. Fattigdomen kommer vi aldrig bli av med ”De fattiga kommer alltid att finnas hos er” säger Jesus utan dem kommer alltid att finnas på denna planet. Därför låt oss inte smäda dem för då smädar vi Gud själv. Låt oss i stället i vishet hjälpa de vi kan hjälpa. Alla rika kan hjälpa någon eller många. Den andra uppfostringen vi får är att inte känna skadeglädje. Någon råkar ut för en olycka och människan älskar att skratta åt det. Nån ramlar och slår sig och folk tycker det är kul. Men sådant skall inte bli ostraffat utan vi skall göra för andra vad vi vill att andra skall göra för oss. Om det vore du själv som råkade ut skulle du vilja att alla står och glädjer sig åt att du råkar illa ut eller? Nej, låt oss lägga av oss alla sådan känslor som vi bär på i hjärtat och låt oss vara heliga som vi är kallade till att vara. Ta oss ann de fattiga och lida med dem som lider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s