Varför talade Jesus i liknelser?

Då sade han till dem: ”Ni har fått del i Guds rikes hemlighet. Men de som står utanför får allt i liknelser,12 för att de ska se och se och ändå inte se, och höra och höra och ändå inte förstå, så att de inte vänder om och får förlåtelse .”
 ” – Mark 4:11-12

Har du funderat på varför Jesus talade i liknelser? Varför kunde han inte bara tala klarspråk så att vi förstår vad han menar? Samma fråga hade Jesu tolv lärjungar. När de blev ensamma med honom, så passade de på att fråga honom. ”Varför talar du i liknelser till folket”. Svaret de fick var kanske inte vad de hade väntat sig. Ni har redan fått del i Guds rikes hemlighet säger han. Men de som står utanför får bara höra allt i liknelser och det för att de skall se och höra men ändå inte förstå. Detta för ett enda syfte att de inte skall omvända sig och få förlåtelse. Orsaken till att Jesus talade i liknelser var alltså att folk som läser eller hör dem inte skall kunna omvända sig. Detta var alltså Jesu sätt att dölja Guds rike för den han vill och uppenbara det för den han vill. I Matt 11:25-27, Står Jesus och tackar för att han dolt detta för vissa och att ingen kan få det uppenbarat om inte Gud uppenbarar det för dem. En del kan alltså höra eller studera Jesu liknelser hela sitt liv men ändå inte fatta och gå förlorade. Anledningen till att Jesus talade i liknelser var helt enkelt att folk som inte Jesus hade utvalt inte skulle förstå och omvända sig. Hur saliga är inte de vars ögon Jesus har valt att öppna så att de omvänder sig och får förlåtelse? Hur mycket har de att berömma sig av ? – Absolut ingenting, den enda anledningen till att du förstår och har fått dina ögon uppenbarade för sanningen är att Jesus har öppnat dem, som han gjorde med Lydias hjärta (Apg 16:14)

En reaktion på ”Varför talade Jesus i liknelser?

  1. Anders september 6, 2017 / 10:04

    Jag tror svaret på rubrikens fråga finns i 1 Kor 2:8.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s