Människobud och Fariséeism

Deras vördnad för mig är meningslös, för lärorna de lär ut är människobud ” – Mark 7:7

Fariséerna på Jesu tid var den tidens religiösa ledare. Hade du frågat Jesu lärjungar vem som var den mest andlige ledaren innan Jesus kom så hade man säkert nämnt namnet på någon farisée. Problemet med dessa fariséer enligt Jesus var att deras tillbedjan av Gud var värdelös. Jesus dömde de alla till Gehenna. Problemet var att de inte trodde på Gud utan istället var man moralister. Man förkunnade mäniskobud och lade dessa som bördor på folket. Om folket bara följde deras traditioner och människobud var de behagliga inför Gud. Men dessa människobud var inte Guds lagar utan bara folk som hade tvistat skriften och hittat på egna bud. Detta var så farligt att Jesus gick hårt emot denna grupp av folk. Han kallar dem för ”hycklare”, ”djävulens barn”, ”huggormsyngel” Vi som troende idag måste se upp för all form av människobud. Vi får inte göra saker till synd som inte är det och tvinga på det på folk. Då gör vi samma fel som fariséerna gjorde. Istället skall vi vara tydliga med det som bibeln verkligen säger är synd, d.v.s. brott mot Guds lag och vara fria i allt annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s