Att bjuda in de svaga

”Han sade också till den som bjudit honom: ”När du bjuder på lunch eller middag, bjud då inte dina vänner eller syskon eller släktingar eller rika grannar, så att de bjuder tillbaka och det blir din belöning. 13 Nej, när du bjuder till fest, bjud fattiga, handikappade, lama och blinda. 14 Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig någon belöning. Du ska få din lön vid de rättfärdigas uppståndelse.”
 ” – Luk 14:12-14

När man studerar det gamla testamenetet så var ett av kännetecknen på de falska herdarna och profeterna att man förtryckte och inte brydde sig om de fattiga. Likaså fariseérna var de Jesus dömde hårt för att man hade ingen barmhärtighet mot människor.

I detta stycke har Jesus blivit bjuden på en fest och säger detta till dem som bjudit honom. När ni bjuder folk på mat så bjud inte då in vänner, släktingar syskon eller rika grannar eftersom de kan bjuda dig tillbaka. Nej, säger Jesus istället skall du bjuda in dem som inte kan bjuda dig tillbaka. Då skall du få din belöning på domens dag. Det visar Jesu hjärta mot de utslagna i samhället. De som fattiga som inte kunde ge något tillbaka. De var dem som Jesus själv uppmanade oss att bjuda in om man skall ha en fest eller en bjudning. Hur ofta har inte vi som svenskar bjudit våra rika grannar? Eller våra vänner på middag? Jesu ord har är väldigt konfrontativa för oss som håller på så. Jesus uppmanar oss att inte göra det utan istället bjuda in de fattiga, de lama och de blinda, med andra ord de som har det svårt i samhället…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s