Paulus skryt

Jag måste berömma mig, om än till ingen nytta, och jag kommer då till syner och uppenbarelser från Herren. ” – 2 Kor 12:1

Paulus är mitt uppe i sitt försvarstal. Han försvarar sitt apostlaämbete som folk hade börjat tvivla på då det hade kommit in falska apostlar i deras kretsar. Dessa falska apostlar utnyttjade dem, utsög dem (på pengar) och uppträdde bossigt (1 kor 11:20). Anledningen var att dessa falska apostlar skröt om sina gärningar och syner och visioner. Paulus som inte alls var skrytsam eller utnyttjade folk eller utsög dem på pengar tog nu till orda för att försvara sitt ämbete.

Detta är enda gången du finner Paulus ”skryta” i skriften. Du finner aldrig Paulus skriva böcker om sin senaste vision. Du finner aldrig Paulus säga ”Jag var i går i Efesus och 200 blev frälsta”. Nej, istället när han skryter så skryter han om sin svaghet och allt lidande och elände han får gå igenom.

Även här när han skall försvara sig berättar han om en syn han hade. Men då i tredje persons form. Han säger aldrig att det var han själv och han får inte säga vad han såg. Paulus drog inte uppmärksamheten mot sig själv som de falska apostlarna gjorde. De falska apostlarna älskade att vara i centrum och att folk skulle hylla dem och följa dem. Paulus var annorlunda han predikar bara Kristus och undervisar församlingen mer vet vi inte om honom. Vi vet inte hur många han döpte, han nämner några få men inte alla. Vi vet inte hur många han förde till tro i Efesus. Vi vet inte hur många fattiga han hjälpte o.s.v.

All berömmelse är inte till någon nytta säger Paulus. Vi gör rätt när vi inte berömmer oss själva eller talar om ”allt vi gör för Guds rike” Låt talet om korset vara Guds kraft och vår egna svaghet göra Guds kraft verksam i oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s