Paulus klandrar Petrus för hans hyckleri

Men när Kefas kom till Antiokia gick jag öppet emot honom, eftersom han stod där dömd. ” – Gal 2:11

Kefas som även är känd som Petrus hade begått hyckleri och stod nu där som dömd. Han hade inte följt evangeliets väg utan hade som jude levt som en hedning men samtidigt tvingat hedningarna att leva som judar. Ett sådant hyckleri var inte i enligt med evangeliet och därmed var han nu dömd. Vi lär oss flera saker av detta. Det första vi lär oss är hur farligt hyckleri är. Hyckleriet här bestod i att han tvingade hedningar att leva som judar medans han själv levde som en hedning. Det fanns inget Jesus rasade så mycket mot som hyckleri. Fariseerna var experter på att lägga tunga bördor på folk som man själv aldrig följde. När vi hycklar står vi där dömda och följer inte evangeliets väg. Det andra vi kan lära oss är att Paulus konfronterade honom öppet inför alla. Det står skrivet ”Den som syndar inför alla skall tillrättavisas inför alla”. Det var nu vad Paulus gjorde, han höll inte igen och var inte rädd utan öppet inför alla konfronterade han Petrus,. Det tredje vi kan lära oss är på vilket sätt Paulus konfronterade Petrus. Det var rakt på sak inget så kallat ”ödmjukt tal” föregår utan helt rakt på sak vad det hela handlar om. ”Om du som är jude kan leva som hedning och inte som jude, varför tvingar du då hedningarna att leva som judar?”
 (Gal 2:14) Låt oss fly all form av hyckleri och om vi säger till andra att leva på ett sätt så skall vi själva också leva på det sättet. Låt oss inte vara rädda för att konfrontera folk öppet och låt oss inte förställa oss och ge oss hän åt så kallat ”ödmjukt tal”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s