De troendes egendomsgemenskap

Alla de troende var tillsammans och hade allt gemensamt.” – Apg 2:44

Hur var det i den första församlingen egentligen? Denna vers visar ganska tydligt om hur det var. Alla troende var ofta tillsammans. Man var som en stor familj. Man umgicks konstant och träffades i hemmen där man firade Herren måltid. Men inte bara det man gick även flitigt till templet för att be. Enligt judisk tradition bad man tre gånger per dag i templet. Det var där i församlingen som man även hade allt gemensamt. Ingen såg något som sitt eget. Det fanns inget ”mitt är mitt och ditt är ditt, utan allt hade man gemensamt”. När vi talar om allt så får vi nog betona att allt här inte inkluderar precis allt så som varandras fruar som en del Anabaptister under reformationen tolkade det hela och började praktisera. Detta fick bland annat John Calvin att rasa och skriva kraftigt emot dem. Allt här innebär egendomar och ägodelar. Man såg inget som sitt eget. Frågan är hur är det mig dig och din relation med dina kristna syskon? Ser du allt ditt som ditt eller ser du allt ditt som lika mycket deras? Eller vill du behålla alla dina ägodelar för dig själv? Det var inte så broders kärleken i den första församlingen var utan man delade fritt sina tillgångar till dem som var i behov.

Var flitigt med att dela dina ägodelar till dem i din församling som är i behov. Behöver någon låna din bil så låt honom låna den. Ge åt dem som ber dig. Betrakta inget som ditt eget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s