Profetians gåva

En får gåvan att profetera ” – 1 Kor 12:10

I gamla testamentet när man profeterade något från Gud så blev det Guds inspirerade ord vilket också placerades i skriften. Denna form av profetia har upphört eftersom nu har vi redan Guds skrivna ord (cessationismen) (Hebr 1:1-2, Ef 2:20). I stället finns nu profetians gåva som baseras på det redan skrivna ordet ”Men den som profeterar talar till människor och ger uppbyggelse, uppmuntran och tröst” – 1 Kor 14:3. Varje gång någon talar och predikar eller sjunger i enlighet med det skrivna ordet så profeterar han, detta för att uppbygga Guds församling. Den som profeterar avslöjar även folks synder precis som profeterna i det gamla testamenetet gjorde (1 Kor 14:24-25). Även detta sker genom predikan. Om ingen predikar så blir inga synder heller avslöjade. Hur kan man avslöja folks synder om man inte predikar ordet? Nej, det är omöjligt. När profetarna i GT sade ”så säger Herren” så kom de med ny uppenbarelse som blev Guds inspirerade ord och som vi i dag kan läsa ur våra biblar. Men om någon idag skulle säga ”Så säger Herren” och kommer med ny uppenbarelse och inte talar skriften eller säger saker som aldrig sker så kan man med säkerhet veta att detta bara är en person som missbrukar Guds namn som Gud aldrig har sänt. Istället borde vi se profetia för vad det är, att ”framsäga”. Allt Gud har sagt och allt vi behöver veta från Gud finns redan nerskrivet i bibeln därför profeterar den som predikar skriften. Därför säger också Paulus ”Ni kan alla profetera, en i sänder, så att alla blir undervisade och alla blir uppmuntrade. ”. – 1 Kor 14:31. Låt oss därför söka profetians gåva så att vi kan uppmuntra, uppbygga och förmana varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s