Allt är tillåtet men allt är inte nyttigt

Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet, men allt bygger inte upp”. – 1 Kor 10:23

I sammanhanget denna vers är placerad talar Aposteln Paulus om mat. Han menar alltså inte att allt är tillåtet utan förbehåll på livets alla områden. Utan han talar om mat. ”Maten är till för magen och magen för maten” därmed är all mat ren och kan ätas. Men Paulus säger att man skall sätta andra före sig själv här. Med det menas om andra tar anstöt av något du äter eller dricker så skall du inte äta eller dricka det med hänsyn till dem. Det kan vara folk som inte gillar att man tar en öl till maten eller ett glas vin, i såfall skall du avstå och bara dricka det när de inte ser eller kanske inte alls. Samma sak gäller med maten som vår Herre har skapat. All mat i sig är ren och du kan äta vad du vill. Men vissa väljer av olika orsaker och övertygelser att inte äta allt utan avstår från vissa saker och därmed skall man sätta dem före och avstå så att man inte stöter bort dem i onödan. Allt är tillåtet att äta men inte allt är nyttigt. Lever du på godis och fett och coca cola är det inte nyttigt för dig och bygger inte upp din kropp. Inte att det är fel i sig, men det tillför inget. ”Alltså: om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära. Väck inte anstöt vare sig hos judar eller greker eller i Guds församling ” -1 Kor 10:31. Om du äter tillsammans med vegetarianer. Väck så inte anstöt genom att äta kött eller fråga om det är OK att du äter kött. Om du dricker med folk som har haft problem med alkohol eller inte gillar det så undvik det så att du inte väcker anstöt. Sätt andra före dig själv här så vandrar du i kärleken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s